banner image

5 myter om kullsyreholdig vann

Publisert på: 01/09/18 Publisert av: Océane Bidault

Har du hørt at kullsyreholdig vann ikke er bra for helsa? At det skader tenner og skjelett? Eller gir fordøyelsesproblemer?

Boblevann er vann tilsatt CO2. Boblene kommer fra karbondioksid naturlig forekommende i vannet eller tilført. Det finnes lite forskning som støtter opp under noen av de mange mytene om kullsyrevann vi nå skal gjennomgå. I motsetning til det mange tror, finnes det gode grunner til å ha litt bobler i hverdagen.

MYTE 1: Kullsyreholdig vann har en dehydrerende effekt.

Dette er den vanligste myten, men mangler bevis. Kullsyreholdig vann hydrerer like effektivt som vanlig vann uten kullsyre. Det er faktisk slik at kullsyreholdig vann kan være en vel så god kilde til hydrering som springvann, siden det også erstatter viktige elektrolytter. Mange av oss er kjent med rådet om å drikke opptil åtte glass væske hver dag, og kullsyreholdig vann kan være en del av dette. Har du allerede en usunn vane med å drikke for mye brus med sukker og søtstoffer, kan kullsyreholdig vann være en perfekt måte å bryte med uvanen. Tips: Tilsett en skive sitron for å gi vannet en frisk smak. Eller prøv andre varianter av smaksatt vann? Som bruk av urter eller grønnsaker?

MYTE 2: Kullsyreholdig vann påvirker skjelettet.

En annen bekymring er at kullsyreholdig vann reduserer mengden kalsium i skjelettet vårt. Dette gjelder imidlertid kun for andre typer kullsyreholdige drikker siden studier viser at sukkerholdige coladrikker resulterer i reduksjon av kalsium, spesielt dersom man drikker dette regelmessig. Men dette gjelder ikke for drikke av kullsyreholdig vann.

MYTE 3: Kullsyreholdig vann er ikke bra for nyrene.

Ryktet sier at kullsyreholdig vann øker sjansen for nyrestein, likevel finnes det lite som støtter opp under dette. Selv om coladrikker kan ha en negativ effekt, har kullsyreholdig vann mest sannsynlig en motsatt effekt og motvirker risikoen for nyresykdommer gjennom hydrering.

MYTE 4: Kullsyreholdig vann skader tannemaljen.

Kullsyreholdig vann uten tilsatt sukker (Men obs: En del smaksatt flaskevann med og uten kullsyre kan ha sitronsyre, som skader), og er derfor ikke surt og skadelig for tannemaljen. Kort og godt har det ingen negativ effekt på tennene.

MYTE 5: Kullsyreholdig vann er ikke bra for fordøyelsen.

Du har kanskje hørt at kullsyrevann gir ubehag i mage- og tarmsystemet, og kan føre til økte fordøyelsesproblemer? Kullsyreholdig vann kan faktisk lette på symptomer på forstoppelse, men også halsbrann og sure oppstøt. Noen studier viser også at kullsyreholdig vann er mer effektivt mot fordøyelsesplager enn vanlig springvann. Faktisk viser flere studier at kullsyrevann også letter følelsen man får etter å ha spist et litt for stort måltid. Men; drikker du ekstremt store mengder kullsyreholdig vann eller annet kullsyreholdig drikke, kan det gi deg noe mer luft i magen, men det skal mye til. Faktisk er det mer sannsynlig at du får mer luft i magen av å drikke vannet raskt, og sluker luft samtidig.

Fortsatt nysgjerrig på å vite mer? BBC Future gjennomgikk alle de negative mytene om kullsyrevann i en artikkel fra 2015. Her viste det seg at mytene stod for fall.

Er du interessert i å servere Purezza på ditt serveringssted?

Du kan nå finne Purezza på serveringssteder over hele Nord-Amerika, Europa og Australia. Nøkkelen til vår suksess ligger i det omfattende utvalget av Purezza-produkter som gjør det mulig for restauranter, kafeer, hoteller og konferansesentre å selge en bærekraftig vannløsning med positiv innvirkning på bunnlinjen.

Kontakt oss for å snakke med en Purezza-ekspert i dag for å finne det riktige produktet og tjenesten skreddersydd ditt serveringssteds behov.