banner image

Drikk kullsyreholdig vann med god samvittighet

Publisert på: 16/10/18 Publisert av: Océane Bidault

Det er forfriskende, det bobler og det smaker godt, men er kullsyrevann egentlig sunt? Og er det skadelig for tennene?

I motsetning til sukkerholdige drikker som er fulle av kalorier, er kullsyrevann sukkerfritt. Det hjelper deg også med å holde kroppen hydrert. Dette er klare fordeler i seg selv, men det finnes mindre kjente helsefordeler ved å drikke kullsyrevann.

Kullsyrevann er bra for fordøyelsen

En forskningsrapport publisert i European Journal of Gastroenterology and Hepatology fant at kullsyrevann reduserer fordøyelsesbesvær og hjelper mot forstoppelse.

Som en ekstra bonus hjelper kullsyrevann med å tømme galleblæren, og en galleblære som tømmes godt har mindre sannsynlighet for å utvikle gallestein. Studien sammenligner kullsyrevann med springvann, og fant at springvann ikke hadde disse gunstige helsefordelene som kullsyrevann.

Gir ikke kalsiummangel

Studier har vist at det å drikke cola-drikker kan redusere kalsiumnivåene i skjelettet. Reduserte kalsiumnivåer kan føre til redusert bentetthet, og det fikk mange til å bekymre seg om at det samme gjaldt for kullsyrevann. Det viser seg at det ikke er boblene som er roten til problemene. Det er ikke endelig bevist, men de fleste eksperter hevder at det er enten fosforsyre i coladrikkene som er problemet, eller koffeinet.

Siden kullsyrevann ikke inneholder noen av disse ingrediensene, kan du trygt nyte et glass kullsyrevann uten en eneste bekymring.

Skadelig for tennene?

Skadelig for tennene?

Dette er påstanden: Karboniserte drikkevarer kan erodere bort emaljen på tennene dine. Karboniserte drikkevarer er tilsatt CO2 for å skape den boblende effekten. Dette er fakta: Den amerikanske tannlegeforeningen (ADA) publiserte en artikkel om pH-verdiene i populære drikker i 2006. Studien viste at kullsyrevann er det siste du trenger å bekymre deg for. I et intervju med New York Times in 2016, bekreftet en av forfatterne at pH-verdien i de fleste produkter med kullsyrevann ikke ble regnet som farlig for emaljen. Han sier at en tannemalje-skadelig effekt oppstår når pH-verdien er under 4. Coladrikker har en pH på omtrent 2, 4. Kullsyrevann har på sin side en gjennomsnittlig pH-verdi på omtrent 5, godt over de verdiene som regnes som skadelige for tennene dine.

Vær obs på smaksatt flaskevann

Faktisk er det flaskevann med smak og syreholdige smakstilsetninger, som kan skade tennene. Kullsyre skader ikke tennene, men det gjør sitron- eller fosforsyre, som ofte brukes til å smaksette flaskevann og brus.

Tannlege Kjersti Refsholt Stenhagen, som har tatt doktorgrad i tannerosjoner, sier i et intervju med Klikk.no, at kullsyrevann ikke er skadelig for tannhelsen.

- Kullsyren skader ikke tenner eller tannkjøtt. Hvis mineralvannet er tilsatt smak, så kan det være skadelig for emaljen fordi den tilsatte smaken ofte er en fruktsyre; sitronsyre. Hyppig inntak og større mengder kan øke risikoen for syreskader i emaljen, sier hun.

helsefordeler

Samme helsefordeler som for vann

Helsefordelene med kullsyrevann er også mange av de samme som ved inntak av vanlig vann: Og det viktigste er selvfølgelig å holde seg godt hydrert.

Ifølge Medical News Today, har vann mange funksjoner i kroppen:

  • Smører leddene
  • Transporterer oksygen til alle kroppens celler
  • Vann beskytter hjernen og ryggmargen
  • Hjelper til med regulering av kroppstemperaturen
  • Vann brukes av kroppen ved produksjon av hormoner og nevrotransmittere
  • For effektiv fordøyelse av mat
  • Skyller bort avfallsstoffer, forhindrer at de hoper seg opp og forårsaker problemer

Ingen av disse funksjonene fungerer optimalt hvis vi ikke er tilstrekkelig hydrerte. Artikkelen bekrefter det åpenbare: Den beste måten å holde seg hydrert på er ved å drikke vann. Til tross for dette er det kun 22 prosent av oss som drikker de anbefalte 8 glassene med vann hver dag, ifølge artikkelen.

Sunn vri: Gjør vannet mer spennende

Filtrert vann fjerner eventuell dårlig smak på springvannet, og hvis du tilsetter litt kullsyre, blir det enda bedre. For hvis det er variasjon du er ute etter, finnes det mange måter å smaksette vannet på.

Litt fersk sitron, bær eller annen frukt, et mynteblad eller litt basilikum: Eller til og med et par skiver agurk, er noen av måtene du kan sette smak til kullsyrevann. Har du god fantasi, er mulighetene uendelige.

Bare husk at tilsetting av kullsyre til sukkerholdig saft rett og slett gjør kullsyrevann om til brus, så det bør du unngå om du ønsker en sunn drikke.

Er du interessert i å servere Purezza på ditt serveringssted?

Du kan nå finne Purezza på serveringssteder over hele Nord-Amerika, Europa og Australia. Nøkkelen til vår suksess ligger i det omfattende utvalget av Purezza-produkter som gjør det mulig for restauranter, kafeer, hoteller og konferansesentre å selge en bærekraftig vannløsning med positiv innvirkning på bunnlinjen.

Kontakt oss for å snakke med en Purezza-ekspert i dag for å finne det riktige produktet og tjenesten skreddersydd ditt serveringssteds behov.

Vi er sosiale