banner image

Hvor viktig er godt vann til vin og mat?

Publisert på: 15/01/20 Publisert av: Mark Barber

God vin og god mat hører sammen. Men hva med vannet til vinen? Kan jeg drikke kullsyreholdig vann til all vin? Hva passer egentlig til rødvin eller hetvin? Vinkelner Heidi Iren Hansen hos Kulinarisk Akademi kan gi deg de beste rådene.

- Man tenker ofte at vann uten smakstilsetning er nøytralt, men vannet kan påvirke smaken til en vin på en negativ måte. For eksempel kullsyreholdig vann som er veldig salt, vil kunne påvirke hvordan vi oppfatter de ulike elementene i en vin, og endre på vinens grunnsmaker. Er vannet veldig hardt med et høyt innhold av mineraler, vil vannet kunne overkjøre enkelte veldig delikate smaker eller teksturer i en vin, forklarer Heidi Iren Hansen, vinansvarlig hos Kulinarisk Akademi i Oslo.

Kulinarisk Akademi i Oslo

Sølv i NM: Er en av Norges beste vinkelnere

Tipsene du nå får i Purezza-bloggen kommer virkelig fra en ekspert innen sitt fagfelt: Heidi Iren Hansen fullførte i 2009 vinkelner-eksamen som best i klassen, og har WSET Diploma in Wines and Spirits fra Kulinarisk Akademi fra 2013. Nå er hun student på en av verdens mest krevende vinutdanninger, Master of Wine hvor hun har bestått teori- og smake-eksamen, og jobber nå med sitt avsluttende research-paper. Dessuten har hun sølv i NM og bronse i Nordisk Mesterskap for sommelierer. Kulinarisk Akademi hadde i fjor 10-årsjubileum og er kompetansesenter for mat og drikke, som tilbyr både kurs, rådgivning og arrangementer. De ansatte er kokker og vinkelnere med et lidenskapelig forhold til godt håndverk og gode smaker.

- Vi vil gjerne inspirere og glede med mat og drikke av beste kvalitet. Med hensyn til vin så tilbyr vi både uformelle «kosekurs» samt utdanning på fire ulike nivåer. På matsiden tilbyr vi hovedsakelig matlagingskurs for «hjemmekokken», i tillegg til å konsultere for store og små matvare- og serveringsaktører, sier Heidi Iren Hansen.

Godt og friskt vann: Og ikke for harde bobler

Heidi Iren Hansen forteller at nok friskt vann til maten er viktig for selve matopplevelsen – men også for vinopplevelsen.

- Av naturlige årsaker er det smart å fylle på med vann i tillegg til vin under et måltid. Når det er sagt er det viktig at man hele tiden har kaldt, friskt og godt vann for at vannet skal oppleves fristende og middagsopplevelsen skal bli best mulig, sier hun.

Til mat og vin bør man tilstrebe å drikke nøytralt vann uten smak eller tilsetninger.

- Slik kommer alle smaksnyansene til vinen godt frem, og det er viktig for vinopplevelsen, sier hun.

Kullsyreholdig vann kan man gjerne drikke til enkelte vintyper, så lenge det er smaksnøytralt vann.

- Uten for mye saltsmak fra mye kullsyre, eller fra kullsyre som gir for kraftig brusing og bobler. For mye bobler vil alltid endre munnfølelsen til en vin, sier hun.

Kulinarisk Akademi i Oslo. ​

Gi vinen oppmerksomhet: Vent litt med vannet

Det kan i tillegg være smart å ikke drikke vann rett etter du har tatt en slurk av vinglasset. Heidi Iren Hansen sier det er viktig å gi vinens ettersmak oppmerksomheten den fortjener.

- Drikker du en veldig flott og kompleks vin, bør du smake på vinen og la ettersmaken jobbe fritt i munnen noen minutter, før du «vanner ut» smaken med en slurk vann. Noen veldig enkle viner har kort ettersmak, og smakene forsvinner etter kun få sekunder, da er det ikke så viktig å vente med vannet, sier hun.

I tillegg til veldig salt, kullsyrevann, er det heller ikke gunstig å drikke vann til vinene som har antydning til klorsmak.

- Nå er det sjelden vi har problemer med klorsmak på norsk kranvann, men det vil kunne fjerne smaks-elementer fra vinen og endre smakene til vinen på en negativ måte, sier hun.

Hva slags vann til søte viner – røde viner – og boblende viner?

Heidi Iren Hansen kan i tillegg gi noen tips om vann som passer til rødvin, hvitvin og søte viner:

- Til en veldig elegant hvitvin eller delikat rødvin bør vannet være så rent og nøytralt som mulig, og helst uten bobler for å ikke ta noe oppmerksomhet fra vinen, sier hun.

Drikker du en fyldig og eiket hvitvin eller kraftigere rødvin, kan vannet ved siden av, gjerne ha kullsyre.

- Men igjen er det viktig at det ikke er for mye salt eller urene smaker i kullsyrevannet, som potensielt kan påvirke fruktigheten i vinen og endre oppfattelsen av vinens balanse, sier hun.

Til søte viner kan bobler i vannet virke forfriskende og positivt, mener vinkelneren.

- Til musserende viner foretrekker jeg kullsyrefritt vann, eller veldig lett musserende vann, sier Heidi Iren Hansen.

Heidi Iren Hansen

Vil du ha gode matlagings-tips fra Kulinarisk Akademi? Her kan du lese i deres kokebok «Kok og Stek»: Om steking, konfitering, sous-vide, blansjering og posjering – og veldig mye mer.

Er du interessert i å servere Purezza på ditt serveringssted?

Du kan nå finne Purezza på serveringssteder over hele Nord-Amerika, Europa og Australia. Nøkkelen til vår suksess ligger i det omfattende utvalget av Purezza-produkter som gjør det mulig for restauranter, kafeer, hoteller og konferansesentre å selge en bærekraftig vannløsning med positiv innvirkning på bunnlinjen.

Kontakt oss for å snakke med en Purezza-ekspert i dag for å finne det riktige produktet og tjenesten skreddersydd ditt serveringssteds behov.